tiistai 31. joulukuuta 2013

Muutosten vuosi edessä!

Kaipaatko muutosta elämääsi? Mitä se voisi olla? Mitä tulisi tapahtua, jotta muutos - mikä tahansa olisi mahdollinen?

Muutos on ainutlaatuinen prosessi, jonka alkuvaiheessa suunta piilottelee jonkinlaisen sumun peitossa. Moni ei tiedosta muutoksen alkaneen, koska ei tiedä olevansa matkalla.  Jonkin ajan kuluttua vain huomaat ruokalevasi samassa pöydässä toistuvien ahdistus- ja tunnetilojen, haluttomuuden, turhautumisen ja jatkuvan väsymisen kanssa. Kaipaat happipulloihin lisähappea, mutta sitä ei tule. Toisilla jopa masennus asettuu taloksi, kehoon ja mieleen.
 
Muutos on käännekohta elämäntarinassa: vanha, totuttu  tapa tehdä asioita lakkaa toimimasta.
Ihmisen ydin tarvitsee jotakin, ihminen itse arvelee tarvitsevansa jotakin muuta. Tahto ja tarve liikkuvat eri suuntiin. Tämä on normaalia muutosmyllerrystä. Usein muutosprosessi alkaa jo aiemmin kuin tiedostamme. Muutoksen tiedostamisvaiheessa olet jo matkalla.


Selkeimmin muutoksen havaitsee jonkin yksittäisen tapahtuman seurauksena: ajokortin saaminen, lapsen syntymä, ensimmäinen työpaikka, uuden työn aloittaminen, työn loppuminen, työtehtävien muuttuminen, läheisen kuolema, sairaus, lapsen kotoa pois muutto, avioero ym.


Kun kaikki on sekavaa ja tuleva suunta sumun peitossa, olotilaa voi  sanallisesti kuvata neutraalein lausahduksin: "Ihan ookoo”, "kaikki on kunnossa", ” ei ihmeempiä, miten ite?”. Kuitenkaan asiat eivät ole kunnossa, ookoo tai hyvin. Ihmisellä on sisäinen ristiriita.

Muutos haastaa aivot ja mielen:  ajatukset, tunteet ja mielentilat. Muutos aiheuttaa stressiä kehossa ja mielessä: ajatukset kiertävät kehää, tulee tukalia tunteita,  toimintatapa ei muutu, totuttu logiikka kapenee. 

Muutos on mahdollinen, kun aivot ovat levänneet. Aivot oppivat tutkitusti tehokkaimmin uutta, ja voivat muuttaa totuttuja toimintamekanismeja vain turvalliseksi kokemissaan ympäristöissä. Vastaavasti stressaantuneet ja pelokkaat aivot eivät opi uutta, huomion suuntaaminen totutusta poikkeaviin huomioinnin kohteisiin vaikeutuu ja aivot `jämähtävät`. Käytännössä ihminen toistaa samoja ajatuksia, tunteita, toimintamalleja, asioita päivästä toiseen, vaikka mielen tietoisella tasolla muutosta kaipaisikin.

Aivot ovat kivikautinen käyttöjärjestelmä, joissa tuotekehitystä ei paljon ole tapahtunut. Aivot skannaavat edelleen ympäristöjä, joissa liikumme,  tulkiten ne turvallisiksi tai uhkaaviksi. Aivojemme matelijan osa vaikuttaa meissä vieläkin. Siksi aivo-näkökulmasta käsin, ei ole eroa pelkääkö oikeata vai paperista tiikeriä, ja reaktio toisinaan yllättää: paperitiikeristä tuleekin reaktiotasolla oikea tiikeri.
Väistyköön pelot ja ahdistukset tieltäsi, tulkoot rohkeus, uskallus ja voima luoksesi ja olkoot muutoksen myönteiset voimat kanssasi tulevana vuonna 2014!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä tila -blogissa saa kommentoida omalla nimellä, omalla nimimerkillä tai anonyyminä. Arvostan näkemyksiä ja pohdintoja, joista välittyy kommentoijan ajattelun maailma. Muistathan hyvät tavat: alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt eivät kuulu niihin. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan!