perjantai 13. maaliskuuta 2015


Kun ei tiedä mitä tekisi: Mitä Tove (Jansson) tekisi?

Vuosi vaihtui, mikään ei muuttunut, arki ja työ tuntuvat yhtä harmailta kuin tiskirätti, totesi eräs ystäväni kahvilla ollessamme.  Tuplacappucinojen tyhjentyessä kupista ystäväni  avautui levottomasta olosta, tietämättömyydesta sen suhteen, mitä tehdä elämässä. Tai mihin suuntaan lähtisi, kun suuntaa ei ole selvillä eikä näkyvillä. Aika moni tuntuu olevan samassa tilanteessa. Useasti olen siellä ollut itsekin.
Toisinaan se, mitä kaikkea elämässä voisi olla, voi kadota verkkokalvoilta.  Ei vain näe sitä, mitä kaikkea on olemassa, tai huomio suuntautuu mahdollisuuksien sijaan mahdottomuksiin.  Coaching- ja valmennusnäkökulmasta ajatellen, uusien ja raikkaiden näkökulmien hakemiseen voi käyttää apuna erityisiä näkökulmia rakentavia harjoituksia. Esimerkiksi alla eräänlainen Opi innoittajalta, idolilta-tyyppinen harjoitus.


Pohdi hetki
-Kuka nyt on innoittajasi? Tai idolisi?
Eläydy häneen, hänen olemukseen, tapaan elehtiä, kävellä, puhua, ajatella ym.
-Mitä hän tekisi mielestäsi tässä tilanteessa?
-Miten hän toimisi?
-Mitä hän ajattelisi? Minkälaisia assosiaatioketjuaja, entä mielikuvia hänellä tulisi mieleen?
-Miten hän ratkaisisi tämän sinulla olevan haasteen?


Itse arvostan paljon taitelija Tove Janssonia. Olen vakuuttunut siitä, että jos Jansson eläisi, hän olisi työelämän ja yhteistyöverkostojen kunnioittama hybridiosaajasta. Monilahjakas henkilö, joka hoitaisi tehtävän kuin tehtävän tuosta vain, kellotautluun tuijottamatta. Janssonin elämänkerroista olen päätynyt siihen tulokseen, että hänen ajattelumaailmaailmasta muodostui usein sekä että- ei joko-tai-mallista. Vaihtoehtoja tuntui Janssonilla olevan valittavana vähintään 3.


Mitä Tove teki? - Vaali sisäistä kauneutta Ei ehkä ole sattumaa, että sodan synkimpinä vuosina Jansson maalasi kukkeimmat ja värikylläisimmät taulunsa. Hän ei antanut ulkona vallitsevan kaaoottisuuden livahtaa sisäiseen mielenmaisemaan.
Jansson sai osakseen aika ajoin kohtuutontakin kritiikkiä ja rahat olivat tiukalla. Silti intohimo luomiseen säilyi, sillä Jansson halusi töiden syntyvän vaivatta, ilosta ja luonnollisesti. Sodan, hädän ja pulan keskellä se ei totisesti ollut helppoa.

 

Usko unelmiin kantoi Tove Jansson hankki Ullanlinnankadulta Helsingistä unelmiensa ateljeen. Pommituksissa pahoin vaurioituneen paikan, jonka  ikkunoista tuuli puhalsi luihin ja ytimiin. Ateljeestä avautui näkymä läpi Helsingin: Se riitti.  Ateljee oli Janssonille enemmän kuin työtila. Se oli osa identiteetin muokkausprosessia. Se oli elämä.

Kun haluaa muutoksia, on muutettava ajattelua. Jos ajattelee samoin,  erilaisia tuloksia toivoen, on hakoteillä. NLP-menetelmin voi hakea uusia tuoreita ratkaisuja esimerkiksi kokeilla uusia ajatuksia ja niiden sopivuutta itselle tiukoissakin tilanteissa. NLP:ssä vaihtoehdot alkavat kolmesta.

Omiin käsityksiini Tove Janssonista henkilönä ovat vaikuttaneet  luennot, kirjat, näyttelyt ja elokuvat.

Jos Tove Jansson kiinnostaa, lue lisää, käy luennoilla, katso esimerkiksi elokuvia  Yle Areenalta!

1. Kirjat:
Tuulikki Karjalainen: Tee työtä ja rakasta
Bodil Westin: Tove Jansson - Sanat, kuvat, elämä
Jukka Laajarinne: Muumit ja olemisen arvoitus

2. Luennot:
Johanna Sinisalon luento Tove Janssonista sarjakuvapiirtäjänä ja satiirintaitajana
Jukka Laajarinteen luento Muumifilosofiasta
Sirke Happosen luento Tove Janssonista

3. Elokuvat, näyttelyt:
Yle Areenalla useita henkilöelokuvia, Ateneumin näyttely 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä tila -blogissa saa kommentoida omalla nimellä, omalla nimimerkillä tai anonyyminä. Arvostan näkemyksiä ja pohdintoja, joista välittyy kommentoijan ajattelun maailma. Muistathan hyvät tavat: alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt eivät kuulu niihin. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan!