perjantai 5. huhtikuuta 2013


Ajattele mitä ajattelet!

NLP:ssä ajatellaan kehon, mielen ja kielen toimivan synkassa. Vaikuttavan siis toisiinsa.
Monille lienee itämaisesta lääketieteestä tuttu ajatus ihmisen kehon ja mielen yhteistoiminnasta, missä ihminen ajatellaan kokonaisuutena, ei osana kokonaisuutta.

Arjessa tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että pitkittyneet flunssa- tai poskiontelokierteet ovat merkki  ihmisen vajavaisesta fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin määrästä. Suorittajankin keho kaipaa välillä lepoa.
Tunnistamme varmasti sen, miten tukkoisessa ja tukalassa työtilanteessa nutturapinni kiristyy tiukemmin hiuspohjaa vasten, kahvia kuluu kuppitolkulla pienen pikavirkistyksen toivossa, kollegoille tulee herkemmin äyskäistyä, tai hermo meinaa mennä  toistuviin aamuyön heräilyihin. Väsyneenä ja voimattomana itseään tulee myös puheillaan helpommin ruoskittua kuin rakastettua. Mitä teemme käytännössä? Puraisemme palan buranaa, menemme lääkäriin, haemme reseptin ja lääkkeet apteekista. Painumme pehkuihin vasta kun saamme sairaslomaa. Vasta silloin voi  levätä ja luvan kanssa.

Kehossa on mieli ja mieli käyttää kehoa. Mielen päällä olevista asioista, ihmisistä, tilanteista ja tapahtumista syntyy kehoon tunteita ja tuntemuksia. Tunnereaktio on kehon havainto. Kun mieli havaitsee vaikkapa ulkona satavan lunta - keho havaitsee sen, miltä siellä tuntuu: kylmältä, kostealta, kolealta ym. Kehosta näkyy myös suhteemme  ympäristöön: joidenkin seurassa olemme suoraryhtisiä säihkysilmiä,  toisten seurassa muutumme jäkättäviksi jästipäiksi. Kehossa ovat tunteet ja iho on ihmisen suurin tuntoelin. Keho skannaa ympäristöä koko ajan.

Apua ajatusten ja tunteiden tutkiskeluun tarjotaan myös lukuisissa elämäntaito-oppaissa.  

 
Buddhalaisen psykologian ajatus siitä, ettemme ole yhtä kuin ajatuksemme tai tunteemme on todella helpottava.
 
Ajatuksia ja tunteita nousee huimaa tahtia.
Tutkimusten mukaan  päänsisäinen kovalevymme  pyörittää noin 60 000 ajatusta vuorokaudessa. Osa tutkijoista arvelee todellisen luvun olevan jopa 90 000:tta.

Ajatuksistamme tarkemmin:- 85%:a ovat samoja päivästä toiseen.
- 80 %:a ovat arvostelevia ja kielteisiä.
-45%:a jumittaa menneisyydessä.
-45%:a vaeltaa tulevaisuudessa.
-10%:a on tässä käsillä olevassa hetkessä.
Antaa ajatusten tulla, mutta antaa niiden myös mennä.  Ajatukset ja tunteet menettävät voimansa muutamissa sekunneissa, viimeistään minuuteissa. Voimavaralliset ajatukset voimauttavat, latistavat ajatukset lamauttavat.
 
Mieti mitä mietit,
voimavarakeskeisin ajatuksin,
Terhi
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä tila -blogissa saa kommentoida omalla nimellä, omalla nimimerkillä tai anonyyminä. Arvostan näkemyksiä ja pohdintoja, joista välittyy kommentoijan ajattelun maailma. Muistathan hyvät tavat: alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt eivät kuulu niihin. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan!